Kleppe er en bygd som ligger sør i Askøy kommune. Bygden deles inn i en øvre og nedre del. I nedre del finner du blant annet Kleppevatnet som forsyner området med drikkevann, og er kunstig demmet opp. Fortsetter du videre gjennom Kvernhusdalen kommer du til andre enden av denne delen av bygda, hvor du finner Strusshamnsvatnet. Det går en elv ned mot dette vannet som delvis er lagt i rør.

Nedre Kleppe har egen barneskole som heter Kleppe skole, og det er også barnehage her. Askøy senter (Amfi) ligger også i Nedre Kleppe. Det har vært en betydelig befolkningsøkning i Nedre Kleppe med mye boligutbygging, noe en også har opplevd andre steder på Askøy. Tidligere gikk hovedveien gjennom Nedre Kleppe sentrum, men da Askøybroen ble bygget og åpnet i 1992, ble fylkesvei 152 oppgradert og nå går hovedveien utenom sentrum.

Øvre Kleppe

Det er en lang og bratt skråning som skiller Øvre Kleppe og Nedre Kleppe fra hverandre. Skråningen strekker seg gjennom hele Kvernhusdalen. Øvre Kleppe har lite næringsvirksomhet, men området ble allerede på åtti-tallet bygget ut med eneboliger og rekkehus. Mange av de som bor på Øvre Kleppe har utsikt over byfjellene, byfjorden og deler av Bergen. Det er mange fine turområder på Øvre Kleppe, blant annet Dyrdalsfjellet og Kolbeinsvarden.

Kleppestø ligger ikke så langt unna, og dette er kommunesentrum for Askøy kommune. Her ligger kommunens rådhus, og du finner også Kleppestø senter her. Senteret var egentlig to sentere (Kleppestø Torg og Aureka) som ble bygget sammen. I Kleppestø er det blant annet havn for hurtigbåten mellom Bergen og Askøy, men den mest vanlige måten å komme seg til Kleppestø nå, er å benytte Askøybroen. Ingrid Espelid Hovig kommer fra Kleppestø.

Skole fra 1800-tallet

På Kleppe finner du Kleppe skole som er en skole med 7 klassetrinn. Skolen skal ha blitt bygget så langt tilbake som 1875, men ifølge en del kilder kan det virke som at skolen kan være enda noen år eldre. På en gammel skolefane står det at skolen ble opprettet i 1861. Skolen hadde i 1891 75 elever, og dette økte de neste fem årene til 110 elever.

Skolen har blitt bygget ut i flere etapper – første gang rett før 2. verdenskrig og siste gang i 2006. I 2010 var det omlag 340 elever på skolen. Skolen ligger fint til, og rett bak skolen er det tursti til Kolbeinsvarden. Dette er Askøys høyeste punkt. Vår alles kjære – og nå avdøde – TV-kokk Ingrid Espelid Hovig har vært elev på Kleppe skole. Det samme har prest og skribent Eivind Skeie gjort.

Fantastisk utsikt

Som nevnt er det tursti fra Kleppe Skole til Kolbeinsvarden som er Askøys høyeste punkt. Varden ligger ca. 231 meter over havet, og det er flott utsikt. Fjelltoppen er tilgjengelig på flere måter. I tillegg til turstien fra Kleppe Skole, kan du også gå fra Askøy senter. Du kan da få en fin tur rundt Kleppevannet hvor det er stier og bruer på godt merket tursti. Her kan du se gamle torvhus og sildrende bekker.

Når du kommer til toppen av Kolbeinsvarden har du fin utsikt mot Øygarden, Bergen og Nordhordland. Turen er godt tilrettelagt for hele familien. Et annet fjell du kan besøke hvis du er på Kleppe, er Brikafjellet. Dette er ikke så høyt med sine 204 meter over havet. En god start for å komme til Brikafjellet er å starte ved Kleppevatnet. Selv om Brikafjellet ikke er like høyt som Kolbeinsvarden, er det fin utsikt herfra.

Askøy topp 7

Dette er en tur som Den Norske Turistforening har lagt opp, og du kan lese mer om den på Ut.no. Turen er 9,3 kilometer og tar omlag fire timer. Både Kolbeinsvarden og Brikafjellet inngår i denne turen. Turen starter ved Bergheim hvor det er satt opp et skilt hvor det står «Askøy på langs/Askøy Topp 7». Første topp du kommer til er Brikafjellet. Turen går videre til Kleppevannet og til toppen Pesvarden og deretter Børefjellet.

Turen fortsetter til Kolbeinsvarden

Etter at du har vært på Børefjellet må du gå litt tilbake, før du går opp til Kolbeinsvarden som altså er Askøys høyeste topp, med sine 231 meter over havet. Deretter går du til Storavarden, en topp som tidligere ble kalt Askøfjeld. Rett før du kommer tilbake til Bergheim tar du stien opp til den syvende toppen – Litlevarden – som er et fint utsiktspunkt med fri sikt mot Florvåg og Laksevåg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *