Kleppe ligger i nydelig natur sør på Askøy, litt utenfor Bergen. Her er det fantastiske forhold for naturnytelse, og spesielt er fotturen mellom Kleppe og Breidalen populær. Ønskes en mer ekstrem tur, så finnes slike turløyper også. Korps, kor og fotball er populære aktiviteter i den lille bygden. Men føler du ikke for noe av dette, så ta turen til kjøpesenteret, gå på kafé, ta en butikkrunde eller finn en benk og nyt omgivelsene.

Hva historie angår, nevnes Askøy, eller «Ask», i den 1 400 år gamle «Gautreks Saga», så vel som at navnet er gjenganger i Egil Skallagrimsons saga fra 900-tallet. Florvåg (øst-Askøy) er i sagalitteraturen kjent som baglertilholdssted i høymiddelalderen under borgerkrigen, og for slaget ved Florvåg (1194). Håkon Håkonsson skal også ha holdt gjestebud der i 1247. En kan gjenoppleve tidligere historie fra Askøy ved å besøke blant annet Herdla museum eller Aktivitetshuset Sjoddien i Strusshamn.

Litt om Askøys historie

I 1946 skjedde det en revisjon av kommunegrensene, som resulterte i at flere kommuner og mindre øyer som f.eks. Herdla og Hanøy også ble en del av Askøy kommune. Kleppestø er kommunesentrum for kommunen, og inntil Askøybroen ble åpnet i 1992, var det her fergene gikk inn til Bergen sentrum. Derfor ble Kleppestø et sentralt knutepunkt for innbyggerne på Askøy, som la grunnlaget for utviklingen av blant annet handle- og spisemulighetene som finnes i dag.

Strusshamn er en av de mest sentrale og historisk kjente bygdene i Askøy kommune. Strusshamn har en spesiell historie: De fikk sin første kirke i 1741 hvor blant annet faren til dikteren Johan Sebastian Welhaven tjenestegjorde, men den brant ned i 1861. Broren til Ole Bull, Georg Andreas Bull, var arkitekt og tegnet den nye kirken. I 1966 ble også denne kirken brent ned, og en tredje kirke ble da bygget.

Handle- og spisemuligheter

Før du tar turen til Breidalen, kan du på Kleppe utforske AMFI Askøy som ett av to kjøpesentre i Kleppe-området. Dette ligger i umiddelbar avstand fra Kleppe skole. På Rose restaurant vil du kunne spise asiatisk-inspirert mat, mens på Sushi NamNam vil en meny av diverse og eksotiske sushiretter kunne friste. Dersom du er på farten, har de også matkjeden Big Bite hvor du kan nyte ulike varianter av wraps, sandwicher og salater.

Kleppestø senter vil du ikke ha vanskeligheter med å gjenkjenne når du tar av etter Askøybroen. De har en rekke kjente butikker innen blant annet mote, helse og sportsutstyr. Utenom dagligvarebutikker, vil du på Global Mat kunne finne et variert utvalg av ferske og spennende matvarer fra en rekke land i verden. Kombinasjonen av ferske råvarer, et fargesterkt vareutvalg og en serviceinnstilt betjening, gjør at alt ligger til rette for en god og spennende matopplevelse.

Turaktiviteter – Breidalen passer for alle!

Askøy byr på mye flott natur til ulike årstider, og det finnes turer som er overkommelige for de fleste. En tur som også passer for de aller minste, er en tur til Breidalen. En kan starte fra Kleppe skole. En går i et terreng som ikke egner seg for vogn, men det er et overkommelig terreng også for barna. Dette er en perfekt tur for å nyte et måltid eller en godbit i det fri!

Du kan også bestige den aller høyeste fjelltoppen i Askøy kommune, Kolbeinsvarden, fra Kleppe. En starter fra Kleppe skole hvor en følger en traktorvei forbi trafostasjonen og langs vannet. Der finner du en merket sti til toppen. Du kan returnere på merket sti til Torvgarden for å få en rundtur, eller så kan du gå samme vei tilbake. På grunn av en gjeng med lokale ildsjeler, er stien godt anlagt med planker og broer.

Historiske fakta

Mye av historien på Askøy er bevart av engasjerte Askøyværinger. Dersom du tar turen til Kolbeinsvarden vil du kunne finne beskrivelser av en som het Gjest Baardsen. Han var en norsk forbryter og forfatter fra Sogndal som er kjent for sine mange rømninger fra arresten. Han gjemte seg hos kjentfolk på Askøy, og ryktene sier at han gjemte seg og overnattet i en hule i nærheten av Kolbeinsvarden en natt da han flyktet fra lensmannen.

Mat og matkultur

Selv om du finner de fleste spisestedene i området på kjøpesentrene, kan du også finne andre spisesteder i Kleppe-området. Det finnes for eksempel kjente matkjeder som Pizzabakeren hvor maten blir tilberedt på kort tid. Ellers kan du selvfølgelig ta med deg en kurv og plukke bær eller sopp på veien mot Breidalen. Naturen på Askøy har mye godt å by på for sultne turgåere – både sommer og høst. God tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *