Hvis du er på Askøy, bør du unne deg en tur til Kolbeinsvarden. Dette er en fin tur, og når du kommer til toppen, er det flott utsikt mot både Øygarden, Bergen og Nordhordland. Toppen er på 231,1 meter over havet, og ikke alle vil kalle det et fjell, men det er høyt nok til at du vil få en god opplevelse når du kommer opp hit. Stedet er veldig vakkert, spesielt i klarvær.

Turen til Kolbeinsvarden kan starte flere steder, men et godt utgangspunkt er Kleppe skole. Dette er en gammel skole, som ble etablert så tidlig som på 1860-tallet. Det kan være verdt å ta en titt på skolen før du starter turen. Skolen er bygget ut i flere omganger, så hele skolen er ikke av like gammel årgang. Uansett er det mulig å parkere ved skolen, og starte turen via turstien bak skolen.

Fin tur mot toppen

Det er også mulig å parkere ved Askøy Senter (Amfi) som ligger like ved skolen. Turstien starter bak skolen, og det er en fin tur opp til Kolbeinsvarden. Du går rundt Kleppevannet hvor det er stier og broer, og en godt merket sti mot toppen. På veien kan du se både gamle torvhus og vakre bekker. Turen er ikke så krevende, så ta gjerne med hele familien på turen.

Når du kommer til toppen har du flott utsikt mot Øygarden, Nordhordland og Bergen. Når du først er på toppen, må du huske å skrive i «toppboken» som du finner her. Kolbeinsvarden er et populært turmål både for tilreisende og de som bor på Askøy. Går du opp hit på en fin dag, vil du helt sikkert møte både turgåere og mosjonister på vei opp og ned fra toppen.

En spesiell opplevelse

Hvis du planlegger en tur til Kolbeinsvarden, kan det være lurt å sjekke når solen går ned. For det å se solnedgangen fra denne toppen er en vakker og unik opplevelse, som bør oppleves hvis du har muligheten. Askøy kommune brukte for noen år siden en del ressurser på å ruste opp turstiene på Askøy, og dette har resultert i fine turstier med god merking – noe som gjør det enkelt å finne fram.

Det er satt opp broer over våte partier og lagt ut tau på de bratteste partiene. Stien opp til Kolbeinsvarden går gjennom furuskog og blåbærkratt på veien opp. Fra Kolbeinsvarden kan du gå til flere topper i nærheten, og du kan prøve deg på en noe lengre tur hvor du besøker syv topper på Askøy. Kolbeinsvarden er som nevnt den høyeste toppen, men du kan få en fin opplevelse ved å utvide turen.

Syv spennende topper på Askøy

Hvis du ønsker å besøke de syv toppene på Askøy, hvor Kolbeinsvarden inngår, kan det være en god idé å starte ved Bergheim. Turen tar omlag fire timer og er i overkant av ni kilometer lang. Her er det satt opp et skilt med påskriften «Askøy på langs/Askøy topp 7». På denne turen kommer du først til Brikafjellet, før du passerer Kleppevannet og går opp til den andre toppen, Pesvarden.

Deretter går du til Børefjell. Turen går så tilbake samme vei som du kommer fra, i ca. 10 til 15 minutter. Du møter stien til Kolbeinsvarden som er den fjerde toppen. Etter dette går du til Storavarden hvor du kan få et flott utsyn mot Bergen. Denne toppen het i tidligere tider «Askøfjeld». Skytterfjellet er den sjette toppen, og rett før du kommer hit passerer du en gammel skytebane som nå er nedlagt.

Fin utsikt fra Litlevarden

Den siste toppen du kommer til er Litlevarden, og denne ligger ikke så langt fra utgangspunktet. Fra Litlevarden har du fin utsikt over Florvåg samt mot Laksevåg og Bergen. Etter du har vært på denne toppen går du bilveien tilbake, og avslutter turen på Bergheim som er et idrettsanlegg med gode muligheter for parkering. Hvis det er ikke er parkeringsplass ved idrettsbanen, kan du prøve ved klubblokalet like ved.

Unn deg en tur til Kolbeinsvarden

Hvis du er på Askøy vil vi absolutt anbefale en tur til Kolbeinsvarden. Som det høyeste punktet i kommunen, får du fin oversikt over området. Det er enkelt å komme seg hit, med godt merkede turstier som er godt tilrettelagt. Turen passer for hele familien, og blir spesielt minnerik hvis du tilpasser tiden slik at du får med deg solnedgangen fra Kolbeinsvarden. På 231 meter over havet kan vi love en fin opplevelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *