Fra gammelt av var Kollevågen en søppelfyllingsplass for Bergen kommune. Området ble renovert og i 1983 åpnet et av de største og beste friluftsområdene i Bergensregionen. Området består av to våger – Meavågen og Vestrevågen – med flere fine sandstrender og store gressplener. Gjennom området går det flere gangveier og gangstier som leder til blant annet strender (inkludert en fristrand), toaletter, stupebrett, områder for telting, kai og gjesteplasser for seil og motorbåter.

I Kollevågen blir det arrangert forskjellige aktiviteter, som for eksempel teltturer, seilkurs, konserter, St. Hans-feiring og fisking. Dette er et supert sted for sosiale arrangementer. Fra 2001–2010 ble det til og med arrangert en musikkfestival kalt «Lost Weekend» årlig. Dette har altså vært et populært sted for folk i alle aldre i mange år. Folk i området er glade i Kollevågen. Ofte blir det arrangert strandrydding og dugnad i området, og folk stiller gjerne opp.

Historie

Fra 1938 til 1975 ble det fylt store mengder med søppel i Kollevågen. En stor del av søppelet fra Bergen kommune havnet der. Haugen på fyllingen var opptil 20 meter høy. Mye ble også dumpet i vannet i vågen. Etter hvert ble fyllingen nedlagt og det kom et vedtak om å gjøre om plassen til et friluftsområde. I 1978 ble fyllingen dekket til, og i 1983 ble friluftsområdet åpnet.

Dette var en uvanlig bruksendring av en søppelfylling. De eneste som muligens ikke var så glade for det, var hubroen (ugle-art) som holdt til i nærheten. Den var vant til å kunne hente rotter, kråker og måker som holdt til på søppelfyllingen, året rundt. I tillegg har det å dekke til en søppelhaug hatt sine utfordringer. Bølgene som har vokst fram i ettertid har skylt fram noe av søppelet.

Områdets finesser

Kollevågen består av store strender av hvit skjellsand, grønt gress og fin natur. Mange synes Kollevågen er en av Norges beste og fineste badestrender. Og i Bergensavisen (BA) har Kollevågen flere ganger stukket av med seieren som den beste badeplassen. Om sommeren drar folk dit ofte flere ganger i uken. Det er noe der for alle. Det er til og med en strand dedikert til naturister, for de som foretrekker å være naken på stranden.

Det er også tilrettelagt godt for bevegelseshemmede i flere områder. I begge vågene er det doble toaletter som kan brukes av bevegelseshemmede. I Vestrevågen er det også lagt ut en baderampe tilpasset bevegelseshemmede. Fra sjøen regnes området Kollevågen som bukten som ligger innenfor Tussholmen. Selve området er målt 680 dekar stort. På tidligere kart brukes gjerne navnet «Kolavåg», men i 1973 godkjente Statens Kartverk Kollevågen som stedets nye navn.

Aktiviteter

Kollevågen er et flott sted for diverse aktiviteter. I Vestrevågen er det fint å telte – bare husk å ta kontakt med friluftsrådet. Askøy seilforening leier et areal på vestsiden av friluftsområdet, der foreningen driver Askøy seilsportsenter. I området er det gjesteplasser for motor- og seilbåter. Kollevågen er også et fint utgangspunkt for padleturer. Her kan du gjøre alt fra å gå en rolig tur eller slappe av på stranden, til å dra på seilturer.

I Meavågen ligger også «Friluftshuset» som kan benyttes av alle, når det ikke er utleid. Huset har grillplass og sitteplasser for cirka 160 personer. Utenfor er det en steinkai, danseplatting og sitteplasser. I tillegg kan alle leie huset til arrangementer. Kollevågen er en populær uthavn, med kai og fortøyningsbolter i Meavågen. I Vestrevågen er derimot ankring forbudt, på grunn av faren for å skade tildekkingen av den gamle søppelfyllingen.

Utbedringer i Kollevågen fritidsområde

I 2017 startet Bymiljøetaten opp arbeidet med å utbedre Kollevågen. Gammelt søppel hadde kommet til syne. Skrot ble fjernet. Stranden ble renovert og fikk ny sand. De bygget en ny vei til Mjøneset. De sådde også nytt gress på plenen. Der det hadde gått hull i den gamle tildekningen ble det brukt fyllmasse i form av flintstein til å dekke over. Våren 2018 stod «nye» Kollevågen klart for en ny sommer.

Parkering og transport

Ved inngangen til friluftsområdet (kun 200 meter fra nærmeste badeplass) er det to parkeringsplasser med plass til cirka 140 biler, likevel er parkeringen begrenset på enkelte travle dager. Derfor kan det være lurt at alle de som har mulighet til det benytter seg av andre transportmidler enn bil, som sykkel eller – om avstanden er kort nok – rett og slett beina. Det går også busser i området, så dette er også et alternativ for å besøke Kollevågen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *