Askøy er en kommune i Hordaland plassert like nord for Bergen. Kommunen er satt sammen av flere øyer av ulik størrelse. Den største er den som bærer kommunenavnet Askøy, men du har også Herdla, Hanøy, Ramsøy og Horsøyna. Øyene er lett tilgjengelig med broforbindelse til hovedøya. Herdla ligger helt på nordspissen og byr på variert og spennende natur. Her finner du Valen, eller «Herdlevalen» som det også kalles.

Valen er på Herdla – et 1,6 kvadratkilometer stort område – og stedet utmerker seg fra de andre øyene grunnet sitt særegne flate våtmarksområde. Her finner du det kanskje rikeste fuglelivet i Hordaland, og store deler av øya (1,3 kvadratkilometer) har status som beskyttet naturreservat. Valen og strendene rundt inngår i reservatet. Fra Bergen tar det ca. tre kvarter å kjøre til Herdla via Askøy og dette er en tur som er vel verdt å ta.

Yrende fugleliv

Noe av det som gjør Valen så spesielt, er at det har status som våtmarksområde. Det innebærer at det finnes vann nær overflaten nesten hele året. Sammen med de tilhørende strandengene gir dette et godt og næringsrikt grunnlag for biologisk mangfold. De mange insektene, plantene og fuglene som trives her, får problemer når våtmarken utsettes for utbygging slik den flere steder har blitt, og Herdlevalen har derav vert fredet siden 1985.

Statusen som naturreservat gir godt vern for det yrende økosystemet på øya. Det gjør også området til et severdig reisemål for besøkende med interesse for naturens samspill. Spesielt for ivrige fuglekikkere er dette et lite paradis i trekkperiodene. Gjess av ulike slag lander ofte her for å nyte naturens bugnende matfat, men kjennere vil nok finne mye annet å glede seg over også blant de over 220 registrerte fugleartene .

Rekreasjon

Du trenger likevel ikke å være fuglekikker for å ha glede av en tur til Herdla. Dette er en øy som også er utmerket for avslappende rekreasjon, så legg gjerne søndagsturen hit. Øya er ikke større enn at en rundtur er meget overkommelig, og det flate terrenget legger også til rette for at dette er en tur alle kan ha glede av uten å måtte være i god fysisk form.

Trives du og vil bli en stund, er det godt tilrettelagt for bobil med både toaletter og tømmestasjon. Om været er godt kan kanskje de lange strendene innby til et bad med tilhørende solslikking. Men vinden er nærværende her ute mot havet, og også de mer actionsøkende kan finne sitt paradis her. Forholdene er perfekte for kiting og vindsurfing. For de som ikke våger seg utpå selv, kan disse våghalsene være morsom underholdning fra land.

Krigshistorie

Når du har kommet til et lite sted som Valen er det naturlig å ville ta en kikk på hva annet Herdla har å by på som kan vekke interesse. I tillegg til en opplevelsesrik natur er der noen kulturelle innslag som er verdt å merke seg. Spesielt andre verdenskrig satte sitt preg på øya, som var strategisk viktig da tyskerne herfra hadde full oversikt over innseilingen til Bergen.

Det flate terrenget egnet seg godt til landingsstripe, og rester etter flyplassen de tyske okkupantene bygde her er mulig å observere flere steder i terrenget. Også et fort ble reist, og de 115 sivile øyværingene som hadde sitt hjem her ble fordrevet, men de kom tilbake ved krigens slutt og tok resolutt tak i å bygge samfunnet opp igjen med materialer fra landingsbanen. Fortet står ennå og er et fint utgangspunkt for rundturen.

Museum

Det er også et nytt og fint museum her, vakkert plassert med utsikt over Herdlevalen. Her finner du flere spor fra den mørke fortiden. Blant de utstilte objektene er det både et jagerfly fra andre verdenskrig og et komplett torpedobatteri fra den kalde krigen som for ikke så altfor lenge siden var del av et topphemmelig forsvarsanlegg. Museet byr også på skiftende utstillinger over ulike lokale og aktuelle tema.

Din guide til Herdlevalen

Museet sier selv at deres utgangspunkt er at Herdla er hovedutstillingen deres, og institusjonen fungerer også som et senter for å hjelpe besøkende til å nyte øya. De informerer om siste nytt på fuglefronten, og her kan du få skreddersydde ruter som passer deg og dine behov, eller til og med booke din egen guide om det er ønskelig. Her vil du med andre ord bli tatt vel imot, så det er bare å komme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *